Erişim Tarihi: 07.12.2022
Kaynak: detransvoices.org
Bir kişi tıbbi olarak cinsiyet değiştirmeye karar verdiğinde, ilk adım genellikle tıp ve transgender toplulukları tarafından "hormon replasman tedavisi" (HRT) olarak adlandırılan karşı cinsiyet hormonlarını almaya başlamaktır. Karşı cinsiyet hormonları, cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin karşı cinsiyetinin baskın hormonu olacaktır. Örneğin, bir kadın erkek olarak görünmek için cinsiyet değiştirmek isterse, testosteron ("T") alacaktır. Bir erkek ise kadın gibi görünmek için cinsiyet değiştirmek isterse östrojen alacaktır. Karşı cinsiyet hormonları kontrollü bir madde olarak kabul edilir ve bir doktor tarafından reçete edilmelidir. Testosteron genellikle bacak veya kalçaya kas içi enjeksiyon yoluyla alınır ve bir veya iki haftada bir uygulanır. Östrojen genellikle hap veya bant şeklinde alınır. Erkekten kadına cinsiyet değişikliği yapan translara, östrojenin vücut üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olmasını sağlamak için genellikle östrojenle birlikte testosteron engelleyici reçete edilir.
Karşı cinsiyet hormonları güçlü ilaçlar olmalarına rağmen, vücutta etki göstermeleri zaman alır. Bunu anlamanın en basit yolu, ergenlik sürecini ve bu sürecin çoğu insanda ne kadar uzun sürebileceğini düşünmektir. Tıbbi cinsiyet değişikliği yapan translar bu süreçlerini genellikle "ikinci ergenlik" olarak adlandırırlar. Bunun nedeni, bu sürecin zaman alması ve oldukça zor olmasıdır.
HRT'nin amacı, kişinin karşı cins gibi görünmesini sağlamaktır. Bunu başarmak yıllar alabilir ve sonuçlar dozaj, genetik ve yaşa bağlı olarak kişiye göre büyük ölçüde değişir. Testosteron alan kadınlar, östrojen alan erkeklerden daha erken karşı cins olarak görünme eğilimindedir. HRT ile karşı cinse dönüştürülemeyen şeyler arasında boy, iskelet yapısı, genital organlar, göğüsler (kadınlarda), genetik, cinsiyet kromozomları ve üreme sistemi yer alır. (Bu durum, kendi biyolojik hormonlarıyla doğal bir ergenlik dönemi geçirmiş olan yetişkinler için geçerlidir. Hormon engelleyici ve ardından karşı cinsiyet hormonlarına maruz kalan çocuklarda boy, iskelet yapısı ve meme büyümesi karşı cinsiyet hormonlarından etkilenir. Genital organlar, genetik yapı ve üreme sistemi çocuğun doğuştan sahip olduğu cinsiyete karşılık gelen doğal formunda kalır).
Testosteron alan trans erkekler bunu erkek görünümü elde etmek için yaparlar, aslen kadınlardır. Testosteronun kadın vücudu üzerindeki yan etkileri, kadınlarda testosteron kullanımına ilişkin araştırma eksikliği nedeniyle tıp camiası tarafından iyi bilinmemektedir. Olumsuz yan etkilerin çoğu, hekime bildirilmeleriyle ve detrans kadın toplulukları arasında kendi kendine raporlama yoluyla bilinmektedir.
Aşağıdaki liste, testosteronun kadın vücudu üzerindeki en yaygın yan etkilerini göstermektedir. Bunlar tıp camiası tarafından en yaygın olarak kabul edilen yan etkilerdir.
Aşağıdaki yan etkiler listesi ise, genellikle uzun süreli testosteron kullanımından sonra (2 + yıl) trans erkekler ve detrans kadınlar tarafından deneyimlenmiştir. Bu yan etkiler genellikle trans ve detrans topluluğu içinde özel alanlarda konuşulur ve genellikle tıp camiasında kabul görmez.
Testosteron alan kadınlar arasında bu yan etkilerin oranlarını ölçmeye çalışan bir araştırma yapılmamıştır.
Östrojen, progesteron (vücudu gebeliğe hazırlayan kadınlık hormonu) ve testosteron engelleyicileri kullanan MtF translar bunu daha kadınsı bir görünüm elde etmek için yapmaktadır. En yaygın HRT uygulaması östrojen ile birlikte bir testosteron engelleyici kullanımını içerir. Bazı MtF translar progesteron da almaktadır, ancak bunun tek başına östrojen ve testosteron engelleyicilere kıyasla feminizasyon sürecine yardımcı olduğunu destekleyen önemli bir kanıt yoktur. Erkeklerde HRT'nin etkilerine ilişkin araştırmalar kadından erkeğe cinsiyet değişiminde kullanılan hormonların yan etkilerinden daha iyi anlaşılmıştır. Erkekten kadına translık için kullanılan hormon ve gerçekleştirilen transseksüel ameliyatları, tıp alanında daha uzun ve daha köklü bir geçmişe sahiptir. Aşağıdaki liste MtF için HRT'nin en yaygın ve iyi anlaşılmış yan etkilerini göstermektedir.
Aşağıdaki yan etkiler tıp camiasında açıkça tartışılmamaktadır, ancak anekdot olarak gözlemlenmiş ve deneyimlenmiştir.
Yorumlar