Kadınlar için detransition/esas cinsiyete dönüş
Trans erkek olmaktan vazgeçen kadınlar için ilk adım erkeklik hormonu (testosteron) alımının durdurmak olacaktır.
Kişi cinsiyet değiştirme sürecinde yumurtalıklarını aldırmamışsa, vücutta kadınlık hormonu (östrojen) üretimi doğal seyrinde devam edecektir.
Zamanla yağ ve kas oranlarının dağılımı değişecek, karşı cinsiyet hormon ilaçlarının neden olduğu erkeksi görünüm kaybolacak ve daha dişi bir görünüm elde edilebilecektir.
Ancak kadınlık hormonunun salgılanması, erkek tipi kelleşme ve yüz ile vücut kıllarındaki yoğunluklara çözüm sunmaz. Dolayısıyla kadınlar, lazer epilasyon gibi yöntemlerle yüz ve vücutta oluşan aşırı kıllanmayı gidermeye çalışır.
Cinsiyet değiştirme sürecinde maruz kalınan erkeklik hormonun bazı etkileri ise geri döndürülemez niteliktedir. Örneğin klitoral büyüme (vajinanın üst kısmında yer alan klitoriste meydana gelen şişme ve sertlik) ve ses kalınlaşması, testosteron kullanımı kesilip östrojen hormonu kullanılsa bile eski seviyelere geri dönmeyecektir.
Cinsiyet Değiştirme Pişmanlığı Ne Kadar Yaygın?
Cinsiyet değiştirme sürecinden vazgeçenlerin oranı hakkında net bir veri bulunmuyor. Bu konuda, LGBT hareketi ve trans aktivistler tarafından yaygınlaştırılmaya çalışılan bazı araştırmalar pişmanlık oranlarının düşük (%1 ila %8 arasında) olduğunu iddia etse de, bu çalışmaların önemli metodolojik eksiklikleri olduğu biliniyor. Bu konuda yapılan kapsamlı bir analiz, metodolojik hataları dört başlık altında topluyor [2]:
1- Yeterince beklememe/Kısa süreli takipten sonuç çıkarma: Bazı kişiler cinsiyet değiştirme uygulamalarına başladıktan kısa bir süre sonra pişmanlık bildirirken (örneğin cerrahi ameliyat sonrası pişmanlık gibi), daha tipik pişmanlıkların ortaya çıkması genellikle daha uzun zaman alır.
Bu bağlamda, gençlerde cinsiyet değiştirmenin yararlarını vurgulayan çalışmalar genellikle yalnızca 3 ay gibi kısa süreli sonuçlara odaklanır ve nadiren 5 yılı aşan takip süresi sunarak pişmanlık olmadığını öne sürer. Daha uzun takip sürelerine sahip çalışmalar ise diğer ciddi metodolojik sınırlamalara sahiptir. Cinsiyet değiştirme kararının etkilerinin yaşam boyu devam edeceği düşünüldüğünde uzun süreli çalışmaların pişmanlık oranlarında büyük farklar yaratacağı açıktır.
2- Yüksek oranda takip kaybı: Takip kaybı, araştırmacıların katılımcılarla irtibatı kaybettiği ve bunun sonucunda eksik bilgilerin ortaya çıktığı bir durumdur. Bir çalışmada çok fazla katılımcının çalışmayı bırakması veya kendileriyle irtibat kurulamaması durumunda, çalışmanın iç geçerliliği tehlikeye girer.
3- Detransition ve pişmanlık ölçümünün yanlış veya eksik yapılması: Bazı araştırmacılar, tüm katılımcılara ulaşamadıklarında dolaylı yöntemlerle bir pişmanlık kararı olup olmadığını tahmin etmeye çalışır. Bazı çalışmalarda, tıbbi kayıtlarda pişmanlık belirtilmediğinde hastanın transseksüel olmaktan memnun olduğu varsayılır.
4- Yanlı veya genellenebilirliği zayıf örneklemleri baz alma: Pişmanlığın düşük olduğunu öne süren bazı çalışmalar, eski ve yanlı örneklemlere dayandırılır. Örneğin bazı çalışmalar, yalnızca yasal kimlik değişiklikleri üzerinden esas cinsiyete dönüş yapanları inceleyen eski çalışmaları referans almaktadır. Dolayısıyla bu çalışmalara atıf yaparak günümüz transları ve pişmanlık oranları hakkında çıkarımda bulunmak doğru ve güvenilir sonuçlar vermez.
Cinsiyet Değişiminden Pişman Olan Detranslara Nasıl Destek Sağlanabilir?
Detransition sürecindeki kişiler, hem fiziksel hem de ruhsal açıdan önemli zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle, detransların ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve psikolojik destek programlarının yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır. Doğru ve kapsamlı bir destek programı, detransların yaşam kalitelerini de olumlu yönde etkileyecektir.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Transseksüellere Uygulanan Hormon Replasman Tedavisi Nedir?
Cinsiyet Değişiminden Pişman Olan Genç Kız, Amerikan Pediatri Akademisi'ne Dava Açtı | Mesele LGBT
Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı Sonrası Pişmanlık Yaşayanlar: Detransların Artan Sayısı | Mesele LGBT
Eski Trans Hikayesi: 'Cinsiyet Değişimimden Her Yönüyle Pişmanlık Duyuyorum' | Mesele LGBT
Kaynakça
[1] Littman, L. Individuals Treated for Gender Dysphoria with Medical and/or Surgical Transition Who Subsequently Detransitioned: A Survey of 100 Detransitioners. Arch Sex Behav 50, 3353–3369 (2021). https://doi.org/10.1007/s10508-021-02163-w
[2] Cohn, J. “The Detransition Rate Is Unknown.” Archives of sexual behavior vol. 52,5 (2023): 1937-1952. doi:10.1007/s10508-023-02623-5