Makale: Ergenlere Uygulanan Cinsiyet Değiştirme Prosedürlerinin Kemik Sağlığı Üzerine Etkisi

Makalenin Orijinal Başlığı: Effect of pubertal suppression and cross-sex hormone therapy on bone turnover markers and bone mineral apparent density (BMAD) in transgender adolescents
Başlığın Türkçe Çevirisi: Transgender ergenlerde pubertal baskılama ve karşı cinsiyet hormon tedavisinin kemik döngüsü belirteçleri ve görünür kemik mineral yoğunluğu (BMAD) üzerine etkisi
Özet
Bu çalışma, cinsiyet disforisi (cinsiyet hoşnutsuzluğu) sorunu yaşayan ergenlerdeki kemik dönüşüm işaretçileri ve kemik mineral yoğunluğu üzerinde ergenlik engelleyicilerin ve karşı cinsiyet hormon tedavisinin etkilerini incelemektedir. Çalışma, toplamda 56 transgender genç üzerinde yapılmıştır. Bunların içinden 34'ü kadından erkeğe cinsiyet değiştirmiş, 22'si erkekten kadına cinsiyet değiştirmiştir. Araştırma, gonadotropin salgılatıcı hormon analogları (GnRHa) ile ergenlikleri baskılanan ve sonrasında karşı cinsiyet hormon tedavisi (CSHT) verilen transgender ergenlerde kemik dönüşüm işaretçileri (BTM'ler) ve kemik mineral görünür yoğunluğu (BMAD) üzerindeki etkiyi araştırmayı amaçlamıştır.
Çalışmanın bulguları, pubertal baskılamanın kemik dönüşümünü azalttığını ve CSHT'nin kemik kütlesini artırdığını ancak 24 ayın sonunda bile bu kütlenin tam olarak normale dönmediğini göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma hormonların kemik sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymakta ve CSHT'nin trans gençlerde kemik kütlesini artırabileceğini ancak tam normale döndüremeyebileceğini göstermektedir.
Kaynak
M. C. Vlot, D. T. Klink, M. den Heijer, M. A. Blankenstein, J. Rotteveel, and A. C. Heijboer, ‘Effect of pubertal suppression and cross-sex hormone therapy on bone turnover markers and bone mineral apparent density (BMAD) in transgender adolescents’, Bone, vol. 95, pp. 11–19, 2017, doi: 10.1016/j.bone.2016.11.008.
19 Mart 2024
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İÇERİKLER
Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?