Araştırma: Karşı Cinsiyet Hormonu Alan Erkeklerde %95 Daha Fazla Kalp Hastalığı Riski
Danimarka'da transseksüeller (biyolojik cinsiyetine belli yollarla müdahalede bulunup bir diğer biyolojik cinsiyete bürünen kişiler) üzerinde yapılan bir araştırmada, cinsiyet değiştirme sürecinin bir parçası olarak östrojen (kadınlık hormonu) alan erkeklerin diğer erkeklerle karşılaştırıldığında kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığının iki kat, kadınlara göre ise %73 daha fazla olduğu bulundu.[1]
Yakın zamanda gerçekleştirilen bu çalışma, karşı cinsiyet hormon tedavisi gören erkeklerin kalp hastalığına yakalanma riskinin %95'e varan oranlarda daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Çalışma, ister kendilerini kadın olarak göstermeye çalışan erkekler ister erkek olarak göstermeye çalışan kadınlar olsun, tüm transseksüellerin felç, kalp krizi, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyeleri de dahil olmak üzere bir dizi ölümcül kardiyovasküler rahatsızlık açısından önemli ölçüde artmış risk altında olduğunu ortaya koymuştur.
European Journal of Endocrinology'de yayımlanan çalışmada, Danimarka'da yaşayan 20'li yaşlarındaki 2.671 transın sağlık verilerinden yararlanılmış ve bu bireylerde görülen kalp hastalıkları 26.700 kişilik bir kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır.
Genel olarak, cinsiyet değiştirme sürecinin bir parçası olarak östrojen alan erkeklerin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığının diğer erkeklere kıyasla iki kat, kadınlara kıyasla ise %73 daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Testosteron (erkeklik hormonu) alan kadınların kalp hastalığına yakalanma olasılığı kadınlara göre %63, erkeklere göre ise iki kat daha fazladır.
Çalışmanın başyazarı Dr. Dorte Glintborg, "Östrojen gibi hormon tedavileri yağ kütlesini artırıp yağsız vücut kütlesini azaltacaktır ve artan östrojen genellikle otoimmün hastalık ve enflamasyon riskinin artmasıyla ilişkilidir" demiştir.
Ayrıca, hormon almanın tip 2 diyabet geliştirme açısından daha yüksek bir risk taşıdığını, ancak bunun henüz net bir şekilde doğrulanmadığını ifade etmiştir.
Araştırmanın sonuçları şaşırtıcı değildir.
Geçtiğimiz kış yayımlanan bir araştırma, cinsiyet hoşnutsuzluğu yaşayan bireyler arasında karşı cinsiyet hormonu kullanımının inme, kalp krizi ve pulmoner emboli dahil olmak üzere ciddi kalp hastalıkları riskinin önemli ölçüde arttığını ortaya koymuştur.[2]
Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından yayınlanan 2019 tarihli bir çalışma da bunu ortaya koymuştur: Kardiyovasküler hastalıklar (KVH), cinsiyet değiştirme tedavisi gören translar için hastalığa özgü ölüm nedenlerinin başında gelmektedir ve tüm nedenlere bağlı ölümlerin lideri olarak intihar daha da fazla can almaktadır. Bununla birlikte, trans kadınlar için KVH'den ölüm riski diğer tüm gruplara göre 3 kat daha yüksektir.
Aynı yıl hem İngiliz Kalp Derneği hem de Amerikan Kalp Derneği tarafından rapor edilen araştırmalar da benzer bulgulara ulaşmıştır: Glasgow Üniversitesi Kardiyovasküler ve Tıbbi Bilimler Enstitüsü'nde profesör olan Dr. Christian Delles, "Cinsiyet hormonlarının kardiyovasküler sağlık için önemli olduğunu zaten biliyoruz ve şimdi insanlar normalde sahip olmadıkları yüksek seviyelerde cinsiyet hormonlarına maruz kalıyorlar, bu da kardiyovasküler fayda veya risk ile ilişkili olabilir" demiştir.
[1] Glintborg D, Rubin KH, Petersen TG, Lidegaard Ø, T'Sjoen G, Hilden M, Andersen MS. Cardiovascular risk in Danish transgender persons: a matched historical cohort study. Eur J Endocrinol. 2022 Aug 5;187(3):463-477. doi: 10.1530/EJE-22-0306. PMID: 35900321.
[2] Ahmed, I. Cardiovascular outcomes in gender dysphoric patients undergoing hormone replacement therapy. J Am Coll Cardiol. 2023 Mar, 81 (8_Supplement) 1666. https://doi.org/10.1016/S0735-1097(23)02110-1
Kaynak: lifesitenews.com
25 Aralık 2023
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İÇERİKLER
Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?