Araştırma: Ergenlik Engelleyicilerin Etkileri Geri Döndürülebilir mi?
Mayo Clinic tarafından yapılan yeni bir çalışma, erkek çocuklarda ergenlik engelleyici kullanımının testislerde hafif ila şiddetli atrofiye (küçülme, zayıflama) neden olabileceğini ortaya koydu. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan ön baskı çalışmasında, Mayo Clinic'in 2015 yılından bu yana hasta kabul eden Doğurganlığın Korunması için Pediatrik Testis Biyobankasından alınan örnekler incelendi.
Araştırmacılar, çeşitli nedenlerle doğurganlık koruma ameliyatı geçiren 18 yaşın altındaki 87 genç ve esas cinsiyeti erkek olan çocuklardan alınan testis örneklerini inceledi. Bağımsız gazeteci Christina Buttons'ın haberine göre, bu gruptan 16 çocuk yaşları 10 ile 16 arasında değişen ve 2 ile 15 yaşları arasında transseksüel olduklarını iddia etmeye başlayan cinsiyet disforisine (cinsiyet hoşnutsuzluğuna) sahip erkek çocuklardı. Ameliyat sırasında bu 16 hastadan 9'u ergenlik engelleyici kullanmaya başlamıştı ve ilaç kullanım süreleri 3 ile 52 ay arasında değişiyordu. Araştırmacılar, bu 16 hastanın tamamının ergenlik engelleyici kullanmaya devam edeceğini belirtti.
Ergenlik engelleyici kullanan dokuz transseksüel hastanın ikisinde muayene sırasında olağan dışı testis özellikleri görülmüş, bir hastada testisleri koruyan tunica albugineanın (testisi saran bağ doku tabakasının) tam gelişmemesi de dahil olmak üzere her iki testiste de anormallikler görüldü. Diğer hastada ise tespit edilmesi zor bir sağ testis vardı. Doku düzeyindeki analizlerde ise 400'den fazla testis biyopsi örneği kullanıldı ve ergenlik engelleyici ilaç kullananlar ile kullanmayanlar arasında yapılan karşılaştırmalarda farklı düzeylerde anormal testis gelişimi görüldü.
Ergenlik engelleyici ilaçları 14 ay boyunca kullanan 12 yaşındaki bir hastanın testislerinin yüzde 59'unda tam atrofi ve testislerde kalsiyum kümelerinin oluştuğu mikrolitiazis (kireçlenme) varlığı görüldü. Araştırmacılar ayrıca 14 yaşındaki bir hastanın testislerinden alınan hücrelere ayrıntılı bir şekilde baktı. Hasta 4 yılı aşkın bir süredir ergenlik engelleyici kullanıyordu ve sperm üretiminden sorumlu hücrelerin yüzde 90'ından fazlası erken yaşta körelmişti.
Yazarlar ayrıca "endotel hücrelerde (kan ve lenf damarlarının iç yüzünü oluşturan doku hücrelerinde) ergenlikle ilişkili genlerin bozulmuş ifade kalıpları" gibi hücreye özgü değişiklikler de buldu ve ergenlik engelleyicilerin bu hücrelerin büyüme ve işlev süreçlerini etkileyen gen ifadesinde değişikliklere neden olabileceğini tespit etti.
Yazarlar ayrıca ergenlik engelleyicilere maruz kalmanın testis üreme sağlığı üzerindeki uzun vadeli sonuçlarına ilişkin sınırlı veri olduğunu da belirtti.
Bu ilacın savunucuları ilacın esasen ergenlik için bir duraklatma düğmesi görevi gördüğünü ve etkilerinin tamamen geri döndürülebilir olduğunu iddia etse de söz konusu çalışmayla, bu iddiayı sorgulatan çok sayıdaki güncel çalışmaya bir yenisi daha eklendi.
Kaynak: thepostmillennial.com
13 Nisan 2024
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İÇERİKLER
Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?