Araştırma: Ergenlik Engelleyicilerin Yan Etkisi Olarak Sahte Beyin Tümörü

Gıda ve İlaç İdaresi, gençlerde ergenliği engellemek için kullanılan ilaçların yan etkileri konusunda uyarıyor.
Araştırma: Ergenlik Engelleyicilerin Yan Etkisi Olarak Sahte Beyin Tümörü


FDA (Food and Drug Administration, Gıda ve İlaç İdaresi), ergenlik engellemek için kullanılan ilaçların yan etkileri konusunda uyardı. Bu tür ilaçları kullanan çocuklarda görülen beyin şişmesi ve kalıcı görme kaybı riski bu uyarılar içerisinde [1].

FDA kısa bir süre önce gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonistleri için bir uyarıda bulundu. Bu hormon agonistlerini hepimiz "ergenlik engelleyiciler" olarak biliyoruz. Bu ilaçların bazıları beyindeki omurilik sıvısı basıncında tehlikeli bir artışa neden olabilecek ciddi bir potansiyele sahip. Bu sebeple, bu ilaçları kullananlarda ciddi yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler baş ağrısı, mide bulantısı, çift görme ve hatta kalıcı görme kaybına neden olabilir. FDA, ergenlik engelleyici aldıktan sonra kafa içi basınç artışı teşhisi konulan 5-12 yaş arası kızlarda 6 vaka tespit etmiştir. Bu bahsedilen kafa içi basıncı, kelimenin tam anlamıyla "sahte beyin tümörü" anlamına gelir. Zira bu hastalardaki belirti ve semptomlar, büyük bir beyin tümörünün belirtilerine benzer. Bir FDA sözcüsü, Lupron Depot-PED'in (leuprorelin) isimli hormon dengeleyici ilacın klinik kullanımı hakkında yayınlanmış literatürde, ergenlik engelleyici ilaçlarla tedavi edilen çocuklarda yalancı beyin tümörü gelişimini tanımlayan ciddi çalışmalar olduğunu söylemiştir.

FDA sözcüsü, Formulary Watch’a (ilaçlara dair içerik paylaşan bir internet sitesi) verdiği demeçte, "Bu vakalar klinik açıdan ciddi olarak değerlendirildi ve bu incelemelere dayanarak, pediyatrik (çocuk yaş aralığındaki) hastalarda kullanımı onaylanan tüm ergenlik engelleyici ilaç formülasyonları için, yalancı beyin tümörü riskinin ürün etiketine bir uyarı ve önlem olarak eklenmesi gerektiğine karar verildi" dedi. Bu durumda ergenlik önleyici ilaçla ilişkili bu potansiyel ciddi risk, ürün etiketlemesine dahil edilmeyi haklı çıkarmaktadır. Şiddet eğilimli cinsel suçluların cinsel dürtülerinin ilaçlarla azaltılması gibi farklı kullanım geçmişleri olsa da, ergenlik engelleyiciler kadınlık hormonu üretimini durduran bir mekanizmaya sahip olmaları nedeniyle şu anda en yaygın olarak cinsiyet disforisinin (cinsiyetten duyulan hoşnutsuzluk) endikasyon dışı tedavisinde kullanılmaktadır. Yani bu ergenlik engelleyici ilaçlar sadece bilinen kullanım amaçları doğrultusunda değil, cinsiyetinden memnun olmadığını iddia eden hastalarda “tedavi” adı altında da kullanılmakta ve vücutta hormon dengesizliğine neden olarak hastaları yalancı beyin tümörü riskine maruz bırakmaktadır.

ergenlik engelleyici ilaçların yan etkileri

Cinsiyet hoşnutsuzluğu olan ergenlerin ikincil cinsiyet özelliklerini, yani vücut şekli, ses tonu gibi cinsel olgunlaşmanın gözle görülebilir özelliklerinin gelişimini durdurmak için ergenlik engelleyici kullanılması gerektiğini savunanlar, bunların "güvenli, etkili ve tamamen geri döndürülebilir" olduğunu iddia etmektedir. Ancak ergenlik engelleyicilerin uzun vadeli etkileri üzerine hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Üstelik İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), yeni kanıtlar ışığında kısa bir süre önce ergenlik engelleyicilerin tamamen geri döndürülebilir olduğu yönündeki tutumunu değiştirerek uzun vadeli etkilerinin bilinmediğini kabul etmiştir. Amerikan Pediatri Akademisi şu anda cinsiyet disforisinin tedavisi için ergenlik engelleyicilerin kullanımına ilişkin politikalarını gözden geçirmektedir.

Bunun yanı sıra, araştırmacılar ergenlik engelleyicilerin cinsiyet değiştirmek isteyen çocukların boylarını kısalttığını ve kemik kütlesi yoğunluğunu azalttığını tespit etmiştir [2]. Ergenlik engelleyicilerin çocukların bilişsel işlevselliği üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair kanıtlar da vardır; özellikle bazı çalışmalar ilacın bir sonucu olarak IQ'nun düşebileceği sonucuna varmıştır [3]. Ancak belki de en endişe verici olanı, bir çocuğun ergenliğin ilk belirtilerini yaşadığı evrede ergenlik engelleyici alması akabinde karşı cinsiyet hormonları kullanmaya başlaması ve bu sebeple kısırlaşacak (asla çocuk sahibi olamayacak) ve asla sağlıklı bir cinsellik yaşayamayacak olmasıdır.

[1] https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2022/022058s017lbl.pdf
[2] Biggs, Michael. "Revisiting the effect of GnRH analogue treatment on bone mineral density in young adolescents with gender dysphoria" Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism, vol. 34, no. 7, 2021, pp. 937-939. doi: 10.1515/jpem-2021-0180
[3] Hayes P (2017) Commentary: Cognitive, Emotional, and Psychosocial Functioning of Girls Treated with Pharmacological Puberty Blockage for Idiopathic Central Precocious Puberty. Front. Psychol. 8:44. doi: 10.3389/fpsyg.2017.00044

Kaynak: thepostmillennial.com 

24 Temmuz 2023

Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Bize Katılın!

Yeni içeriklerden haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olun.