Dünya genelinde tanınmış bir spor giyim ve aksesuar markası olan Nike, sadece spor endüstrisindeki liderliğiyle değil, aynı zamanda LGBT konusundaki aktivizmi ile de tanınır. LGBT haklarına olan bağlılığı, markanın geniş kapsamlı kampanyalarında ve reklamlarında belirgin bir şekilde görülebilir. Bu kampanyalar, LGBT üyelerini ve transseksüelleri destekleyen ve onların hikayelerini ön plana çıkaran içeriklerle doludur.
Örnek olarak "Unlimited Courage" kampanyası [1], Nike'ın 2016 Rio Paralimpik Oyunları için hazırladığı bir reklam kampanyasıdır ve şampiyon paralimpik koşucusu Chris Moiser'a odaklanır. Moiser, cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiren ve Amerika erkek milli takımına giren ilk transseksüel sporcudur. Mosier, trans atletlerin cinsiyet değiştirme operasyonu geçirmeden kendilerini tanımladıkları şekilde kadın ya da erkek takımlarında yarışabilmesi gerektiğini savunmuş ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin bu yöndeki kuralının değiştirilmesine öncülük etmiştir. Kampanya, Moiser'ın hikayesine dayanarak, "cesaretin sınırlarını zorlama ve zorluklara karşı durma" temasını işler. Ayrıca, "toplumsal cinsiyet normlarının ötesine geçerek, kendi gerçek kimliğini bulma ve ifade etme" mesajı da verilir.
Bir diğer örnek, 2017 yılında Nike'ın, “Onur Ayı” olarak adlandırdıkları Haziran ayı için transseksüel vogue dansçısı ve LGBT aktivisti Leiomy Maldonado ile gerçekleştirdiği işbirliğidir [2]. İşbirliği kapsamında çekilen kısa reklam, Maldonado'nun antrenmanlarını ve sahnedeki performansını içerir. Nike, Vogue dansını sadece bir sanat dalı olarak değil, aynı zamanda bir spor dalı olarak da kabul eden ilk spor markası olarak görülür.
Ayrıca Nike, 2020 yılında, LGBT topluluğuna olan desteğini göstermek için #BeTrue, This is Our Time ("Bu bizim zamanımız") kampanyasını başlatmıştır [3]. Kampanya, bir dizi reklam filmi, dijital içerik ve sosyal medya etkinliğini içermiştir.
Bunlara ilaveten, Nike'ın "You Can't Stop Us" ("Bizi durduramazsınız") reklam kampanyası [4], 2020 yılında piyasaya sürülen ve büyük yankı uyandıran bir kampanyadır. Tartışılan reklamın 0:28 saniyesinde, Müslüman bir kadın peçe takarak kaykay yaparken görüntülenirken, bir sonraki sahnede bir LGBT üyesinin kendi topluluklarının bayrağının renkleriyle bir duman izi bıraktığı görüntüler göze çarpar. Reklamın devamında ise Amerikalı futbolcu Megan Rapinoe, "Ve eğer spora uymazsak, sporu değiştiririz" der.
Ayrıca Nike, "Play New" kampanyasının kapsamında 2021 yılında Arjantin'in profesyonel liginde oynayan ilk transeksüel kadın futbolcu Mara Gomez'i tanıtmıştır [5]. Bu spora 15 yaşında başlayan Gomez, Aralık 2020'de ülkenin kadınlar liginde oynamaya başlamıştır. Reklamda Gomez, sporun hayatı üzerindeki etkisinden bahseder. "Bugün Arjantin'deki ilk profesyonel transseksüel oyuncuyum," der. "Ve bu kolay olmadı, çünkü takip edebileceğim bir rol modelim yoktu. Bu yüzden gelecek sporcular için kapıyı açma sırası bende."
Nike'ın Türkiye'de uyguladığı stratejinin diğer pazarlardan farklılaştığını görüyoruz. Nike'ın LGBT temalı reklamlardan çok, “Bizi Böyle Bilin” reklam filminde olduğu gibi feminist aktivizme ve cinsiyet rollerine karşı başkaldırma temalarını benimsediği görünüyor [6]. En azından şimdilik. İlk adım olarak toplumsal cinsiyet kavramı ile LGBT ideolojisine giden basamakları dizen Nike’ın, Türkiye’de uyguladığı bu stratejinin bir sonraki adımının transseksüelliği tanıtmak olacağına şüphe duymuyoruz.
Ayrıca, resmi web sitesinde belirtilen bilgilere göre, Nike, The GenderCool Project, Not a Phase, Athlete Ally, The Out Foundation gibi birçok LGBT derneği ile iş birliği yapmaktadır [7].
Kaynaklar
[1] www.youtube.com/embed/y3P6UBZHll8&ab_channel=MarketingTheRainbow
[2] www.youtube.com/embed/6MvZjWjV5tk&t=60s&ab_channel=LeiomyMaldonado
[3] www.youtube.com/embed/N2rC_iOLfcY&ab_channel=MarketingTheRainbow
[4] https://www.youtube.com/embed/pcXTnyCmQbg&ab_channel=MarketingTheRainbow
[5] https://youtu.be/XAgJxs0Heec?feature=shared
[6] https://youtu.be/tYh9aCW_DyI?feature=shared
[7] https://www.nike.com/a/no-pride-no-sport
Yorumlar