One Piece | Anime & Manga

Popüler anime transeksüellik, cinsiyetsizlik, cinsiyet akışkanlığı, çapraz giyinme ve queer ideoloji gibi LGBT oluşumlarının savunuculuğunu yapıyor.
One Piece | Anime & Manga

 

Tüm zamanların en popüler animesi 1997 yapımı One Piece serisidir. Saman şapkalı çocuğun maceralarının anlatıldığı yapım eski tarihli olmasına rağmen içeriğinde pek çok LGBT karakteri barındırmaktadır. Şimdi söz konusu karakterlere detaylıca bir göz atalım.

Listenin başında akışkan cinsiyeti temsil eden Emporio Ivankov geliyor. Ivankov görünüş itibariyle hem eril hem de dişil özellikler taşıyor. Güçleri neticesinde isterse kadın isterse erkek formuna dönüşebilen bir karakter. Abartılı giyim stiliyle de drag-queen görünümüne sahip. 

Serinin İngilizce versiyonlarında dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise Ivankov için altyazı ve dublajda hem erkek hem kadın olarak bahsedilmesidir. Tüm bu özellikler onun sözde akışkan cinsiyetli bir karakter olduğuna işaret eder. Cinsiyet akışkanlığı ise temelde cinsiyetsizlik vurgusu yapan, kişinin esas cinsiyetinden bağımsız olarak ister erkek ister kadın özelliklerine sahip olabileceğini, cinsiyetin zamana ve duruma bağlı olarak değişebileceğini iddia eden LGBT görüşüdür. Ivankov ile ilgili bir diğer önemli nokta sahip olduğu özel güçlerle yalnızca kendi cinsiyetini değil isteyen diğer karakterlerin cinsiyetini de “hormon” kullanarak değiştirebilmesidir. 

Bu noktada Ivankov adeta bir kurtarıcı kahraman rolünde ön plana çıkarılmış. Gerçek hayatta uygulanan cinsiyet değiştirme prosedürlerinde de hormon kullanıldığını göz önüne alırsak Ivankov’un bu yönünün kahramanca yansıtılması One Piece serisinin LGBT ideolojisine ve transseksüelliğe dair destekleyici bir konumda yer aldığını gösteriyor. 

Cinsiyet akışkanlığına bir diğer örnek Inazuma karakteri. Ivankov’un sağ kolu olan bu karakter de kadın ve erkek görünümleri arasında gidip geliyor ve bu yönüyle cinsiyet akışkanlığı ve cinsiyetsizliği temsil ediyor. 

Serinin bir diğer karakteri Kiku’nun esas cinsiyeti erkek fakat kadın gibi giyiniyor ve kadın sesine sahip. Samuray olarak anıldığı bir bölümde cinsiyetinin erkek olduğu ortaya çıkınca Kiku, şaşıran arkadaşlarına dönerek "kalben bir kadın" olduğunu ifade ediyor. Böylece onun cinsiyet değiştirmiş bir trans karakter olduğu kesinleşiyor. Diğerlerinin ona kadın olarak hitap etmesi ve kadın hamamına girmesine izin vermesi ise atlanmaması gereken bir diğer detay.

Kiku’nun erkek kardeşi Izou, görünüm itibariyle bir erkek geyşa olarak sunuluyor. Saçlarını geyşaları andıracak şekilde toplayan bu adam kadın kıyafetleri giymesiyle bir hayli dikkat çekiyor. Üstünden çıkarmadığı pembe kadınsı kimonosu bize çapraz giyinme (cross-dressing) yani karşı cinsin kıyafetlerini giyme eğiliminde olduğunu gösteriyor. 

Bon Clay, bir erkek olmasına rağmen makyajı ve kullandığı giyim parçalarıyla kadınsı işaretler taşıyan bir karakter. Fakat hiçbir zaman cinsiyeti konusunda net bir yorum yapmıyor. Seri boyunca kendisinden hem erkek hem de kadın olarak bahsetmesi ve cümlelerini her zaman "wa yo" ile bitirmesi -ki bu Japonca'da kadınsı bir konuşma şeklini yansıtıyor- onun queer ideolojisini temsil ettiğini gösteren önemli detaylar. Queer ideolojisi ise cinsiyet konusunda belli bir kalıba girmeyi reddeden ve bunun toplumsal düzeyde var olması için uğraşan bir LGBT görüşüdür.

Serinin bir diğer trans karakteri Yamato, esasen kadın olmasına karşın kendini erkek ilan ediyor. Onun bu iddiası çevresi tarafından da kabul görüyor. Bu karakterin erkek olduğunu iddia etmesi fakat görünümününde herhangi bir değişikliğe gitmemesi ve kadın kıyafetleri giymeye devam etmesi ise oldukça ilginç bir profil oluşturuyor. 

Bir diğer trans karakter Morley hakkında serinin orjinal versiyonunda eşcinsel erkekler için kullanılan Japonca dişil zamir “atashi”nin kullanılması karakterin trans olduğuna işaret ediyor. Diğer dillerde ise Morley’nin genellikle erkek olduğu düşünülüyor. Morley görünüş olarak ekose etek giyen, şişman ve yarı çıplak bir dev. Göğsü kılları ve sakal ve bıyığı ile erkeksi özellikleri ön planda fakat tavır ve tutumları itibariyle kibar ve feminen bir çizgide yer alıyor.

One Piece, anime dünyasındaki en popüler yapımların başında geliyor. Gençler arasında da görünürlüğü yüksek olan anime serisinin içeriğinde barındırdığı baskın LGBT teması ise dikkatlerden kaçmıyor. Transeksüellik, cinsiyetsizlik, cinsiyet akışkanlığı, çapraz giyinme ve queer ideoloji gibi LGBT oluşumlarının savunuculuğunu yaptığı kavramlar One Piece anime serisinde geniş bir zemin elde etmiş duruyor.