Disney yapımı Ters Yüz (Inside Out) çizgi filminin devam filmi olan Ters Yüz 2, Riley isimli bir kız çocuğunun ergenlik dönemine odaklanıyor. İlk filmde Neşe, Öfke, Üzüntü, Korku ve Tiksinti duygularına sahip olan Riley, bu filmde ergenlik dönemine giriyor ve lise hokey takımında yeni arkadaşlıklar edinmeye çalışıyor. Bu süreçte Riley, Kaygı, Utanç, Bıkkınlık ve Gıpta duygularıyla tanışıyor ve hayatı bu yeni duygular tarafından yönetilmeye başlıyor. Ancak, Riley'nin yeni duygularından birinin erkek olarak tasarlanmış olması akıllarda bazı soru işaretleri oluşturuyor. Bilindiği üzere Ters Yüz filmi de, beş temel duygunun belirli bir karaktere bürünerek yansıtıldığı bir hikayeye sahipti. Serinin ilk filminde Riley’nin anne ve babasının zihinlerine girdiğimizde bu beş duygunun onlarla aynı cinsiyette olduğunu görmüştük. Ancak Riley için durum farklıydı. İlk filmde Neşe, Üzüntü ve Tiksinti duyguları kadınken, Öfke ve Korku duyguları erkek olarak tasvir ediliyordu. Bu önemli farklılık, Ters Yüz 2’de de devam ediyor.
Ters Yüz 2’de Riley, mevcut duygularına ek olarak Kaygı, Gıpta, Bıkkınlık ve Utanç isimli duygularla tanışıyor. Artık bir genç kız olan Riley, Kaygı isimli dağınık turuncu saçlı, maskülen giyimli bir duygu tarafından yönetiliyor. Yeni duygulardan Gıpta ve Bıkkınlık kadın olarak tasvir edilirken Utanç ise erkek olarak tasvir ediliyor. Kaygı duygusu ise cinsiyeti belirsiz bir şekilde tasvir edilmiş. Bu tasvir, Kaygı duygusunun ikilik dışı, yani non-binary olarak tasarlandığı düşüncesini akıllara getiriyor.
Yedi yaş ve üzeri kitleye hitap eden film serisinde, ana karakterin duygularından bazılarının ısrarla karşı cinsiyet veya cinsiyetsiz olarak tasarlanması, ebeveynleri filmin çocuklar için uygun olup olmadığını sorgulamaya itiyor. Cinsiyete dair unsurlar göz önüne alındığında, Ters Yüz 2 filminde LGBT temsiliyetine dair izler bulunduğunu söylemek mümkün.
Yorumlar